VÉSZFÉK – Tematikus hétvége Gyűrűfűn

Környezetünk védelmének fontossága, az állatokkal való kíméletes bánásmód, a hulladékgyűjtés és a tereprendezés fontosságának megismertetése – e célkitűzések mentén került sor 2013. november 28-a és 30-a között a második tematikus Vészfék-hétvégére. Annak helyszínéül a szervezők egy igazán különleges települést választottak: a Baranya megyei Gyűrűfűt. Hat 9., illetve 10. osztályos tanuló két kísérővel három napot tölthetett a gyűrűfűi Lovastanyán.

Pécstől alig háromnegyed órányi utazásra, természetvédelmi területen fekszik hazánk egyik első ökológiai faluja. A hajdan virágzó kis település az 1970-es években elnéptelenedett. A régi falu helyén a 90-es évek közepén telepedett le a városi életformát elhagyó néhány család. Gyűrűfű a kihalt falu újjászületésének példájává vált Magyarországon. A jelenleg itt lakó hét család igyekszik ötvözni a hagyományos és a modern életformát: takarékosan és környezettudatosan élnek. Házaik természetes anyagokból (vályog, kő, fa stb.) készültek, nádágyas szennyvíztisztító tartozik hozzájuk. Fával, illetve napenergiával fűtenek. A csapadékvizet ciszternákban gyűjtik és vegyszert nem használnak. A településen a következő biotermékek vásárolhatók: kecske- és tehéntej, -sajt, -túró, -kefír és -hús, valamint tojás. 

A Vendégház a falu kulturális életének egyik nélkülözhetetlen eleme, valamint a vályogépítészet iránt érdeklődő csoportok számára bemutatóhely. A házigazda képzett lovasedzőként oktat és lovastúrákat vezet, íjászkodást tanít. A ház asszonya gondoskodik az étkezésről, a túrázni, kocogni vágyó vendégeknek bemutatja a környék természeti értékeit, segít a túravezetésben.

A tematikus hétvége első napján – a szállás elfoglalása után – a házirendről tájékozódtak a fiatalok, különös tekintettel a környezetvédelmi szempontokra (a komposzt-toalett, a szelektív hulladékgyűjtés, a zajvédelmi szabályok megismerésére). Közös interaktív beszélgetés zajlott a Gyűrűfűn megvalósuló környezettudatos életmódról. A délután íjászkodással telt. Rövid tájékoztatót kaphattak a résztvevők az íjászkodás történetéről, technikáiról, az íjak, nyilak típusairól. Este közösségépítő foglalkozásokat tartottak, amelyek után kemencében sütötték a vacsorát.

Pénteken délelőtt tanösvénytúrán vettek részt, munkafüzetekben oldották meg két csoportban a kapott feladatokat, melyek a helyi erdő élővilágához, valamint a környezetbarát energiafelhasználáshoz és építési technológiákhoz kapcsolódtak. Ebéd után ismét íjászkodhattak, meg pingpongoztak, társasjátékoztak. Késő este éjszakai túra zárt a napi programot: tájékoztatást kaptak a helyi élővilágról, majd az éjszakai zajokat figyelték meg: a közeli települések fény- és zajszennyezését tanulmányozták, valamint az erdei állatok éjszakai hangjait.

Szombat délelőtt a tanulók futószáron kipróbálhatták a lovaglás élményét, majd a közös pakolás és a hulladékok szelektív szétválogatása és a gyűjtőedényekbe való kihelyezése után indultak haza.