NEM VOLT KUKTA-BUKTA! GYORSÉTTERMI ÉTELELADÓNAK TANULTAK BARANYAI BŰNELKÖVETŐK A T.É.T. PROGRAMBAN

Szűk félévnyi, kitartó munka eredményeképp immár két OKJ-s bizonyítványt tarthatnak a kezükben baranyai bűnelkövetők – és ha elég elkötelezettek, hamarosan harmadik szakmájukat is megkaphatják. Először konyhai kisegítőnek tanulhattak a „Tudás-Érték-Tapasztalat” (T.É.T.) integrációs programban részt vevő pártfogó felügyelet alatt állók, néhány nappal ezelőtt pedig a gyorséttermi ételeladó képzést lezáró gyakorlati vizsgát is mindnyájan sikerrel vették. Az eddig megszerzett tudásra építve végül hamarosan szakácsnak tanulhatnak. A program szervezőivel együtt abban reménykednek, hogy szakmákkal a kezükben lényegesen több és jobb lehetőséghez juthatnak majd, amikor munkát keresnek.

Kockás nadrág, fehér póló és sapka – a gyorséttermi ételeladós vizsgán kötelező volt teljes munkafelszerelést viselni. Az egyik 32 éves vizsgázó az elméleti tételét már ki is fejtette a vizsgabizottság előtt. Most arra vár, hogy a tankonyhában szalonnás tükörtojást készítsen, amelyet a szigorú ítészek kóstolnak majd meg: – Imádok főzni! Bárhová is mentünk bográcsozni a barátaimmal, mindig én készítettem el az ételt. A barátnőimet is szívesen elkápráztattam egy-egy finom vacsorával. Most már mindezt tudatosan teszem, sőt, eljutottam odáig, hogy bárhová megyek, egyből azt nézem, hogyan van terítve, hogyan díszítették az ételt, hogyan tálalták azt.

Miközben a vizsgázók a tankonyhában elkészítették az ételt, gondosan megterítették az asztalokat, és a vizsgabiztosoknak fel is tálalták a finomságokat. A tankonyha előterébe varázsolt étteremben az izgatott tanoncok azt is bizonyíthatták, tudnak-e helyesen számlát írni. A vizsga utolsó része pedig szóbeli felelet volt – idegennyelvi alapismeretekből.

– Mindenki maga dönthette el, hogy németül vagy angolul szeretné elsajátítani azt az alapvető szókincset, azokat a nyelvi fordulatokat, amelyek egy-egy éttermi szituációban előfordulhatnak – mondja Szatmári Réka képzési vezető. – A tanfolyamon ezenkívül nagy hangsúlyt helyeztünk a biztonsági, higiéniai és munkavédelmi ismeretekre, az élelmiszer-ismeretre, de természetesen azt is megtanulták, hogyan kell például egy hidegtálat vagy egy meleg reggelit elkészíteni. Úgy érzem, tetszett nekik a képzés eddigi része. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az egyik kedvenc oktatójuknak búcsúajándékkal kedveskedtek: az egyik pártfogolt lámpát készített neki, amelyhez az alapanyagokra együttesen adták össze a pénzt.

A tanfolyam eddigi és most következő részeinek egyaránt a pécsi Forrás Szakiskola ad otthont. Porvay József igazgató szerint kollégái azért tudnak remekül kapcsolatot teremteni akár bűnelkövetőkkel is, mert gyakran tanítanak hátrányos helyzetű embereket. – Folyamatosan motiválni kellett a tanulóinkat – mondja az igazgató -, hiszen ők régesrég kiestek már a tanulásból. Nagyszerű csapatmunka volt ez, ugyanis különféle szervezetek fogtak össze azért, hogy a szakoktatókon túl minden tanuló mögött egy-egy mentor állhasson. Gyakorlatilag egyénileg foglalkoztunk mindenkivel, és erre itt szükség is volt.

A szakemberek szerint még sok év tapasztalatot kell szerezniük a frissen végzett tanulóknak ahhoz, hogy akár önálló vállalkozásba kezdhessenek. Annyi ismerettel azonban már most rendelkeznek, hogy konyhai kisegítőként vagy gyorséttermi ételeladóként munkába álljanak.

A „Tudás-Érték-Tapasztalat” elnevezésű, TÁMOP 5.6.1.A-11/2-2011-009 azonosítószámú integrációs program 109 115 550 forintos pályázati támogatás segítségével valósul meg. A szakemberek 32 hónapon át segítik a baranyai bűnelkövetőket, hogy azok szakmát szerezzenek, munkába álljanak, és végleg felhagyjanak törvénytelen életmódjukkal. A projekt megvalósítói a pécsi Ifjúságért Egyesület és konzorciumi partnerei, a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. és a Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Nonprofit Kft., valamint számos szakmai együttműködő partner.

További információ:

Scholtzné Nagy Szidónia projektmenedzser
Tel.: +36 72 211 134, +36 70 52 77 665
Email: nagy.szidonia@tetthely.net