Intézményeink

Hogyan lehet bekerülni?

Intézményünkbe kiskorú gyermeket nevelő, baranyai lakcímmel rendelkező szülők kérhetik az elhelyezésüket. Az intézménybe történő beköltözést minden esetben egy interjú előzi meg, mely során kiderül, hogy a nálunk történő elhelyezés valóban segítséget jelent-e a család számára. Amennyiben mind két fél úgy ítéli meg, megtörténik a szerződéskötés és kezdődhet a beköltözés. Van olyan család, amelyik sok holmival jön, de gyakoribb az olyan helyzet, hogy a beköltözők éppen hogy el tudtak jönni otthonról és szinte alig van valamijük. Ebben az esetben az intézmény dolgozói adnak a családnak ágyneműt, konyhai eszközöket, gyerekgondozáshoz szükséges eszközöket és szükség esetén ruhaneműt is. 

Hogyan zajlik az élet a családok átmeneti otthonában?

Családjaink egy  nagyobb, bútorozott  szobába költöznek be, aminek berendezését ők alakítják  otthonosra. Itt élik a családi életet. Ezen kívül a főzés, tisztálkodás – a külső férőhelyes lakásokat kivéve -közös helyiségekben valósul meg. Az otthonhoz tartoznak továbbá a közösségi terek, egy nagyobb udvar, ahol a gyerekek tudnak játszani, a felnőttek pedig, ha van rá igényük akkor közösségi életet élnek, beszélgetnek. 

A szobájához mindenkinek külön kulcsa van és szabad ki és bejárása az otthonba. A szobáját, valamint a közös helységek ráeső részét mindenki maga tartja szépen tisztán, rendezetten.

A külső férőhely garzonlakásokból áll, amely lakások saját konyhával és fürdőszobával rendelkeznek. Itt nincs állandóan jelen egy asszisztens kolléga. A családdal leginkább a szociális munkás tartja a kapcsolatot.

Az intézményben – a külső férőhelyt kivéve – állandón jelen van egy szociális asszisztens, aki segíti a családok mindennapjait. Valamint minden gondozottnak egy-egy szociális munkás lesz  a segítője, akivel a családok a bekerülést követően meghatározzák, hogy az intézményben való tartózkodásuk ideje alatt milyen célért dolgoznak együtt. 

Intézményünk munkatársai magas szintű szakmai tapasztalattal támogatják a családok hétköznapjait, figyelembe véve az egyéni szükségleteket és lehetőségeket. Otthonunkban nagy hangsúlyt fektetünk a közösségi életre, hagyományőrzésre, egészséges életmód kialakítására.

Kuckó
(7626 Pécs, Major utca 02.)

A Kuckó intézmény lakhatási és gondozási színterei Pécs három pontján valósulnak meg.

Major utca

Külső férőhely - Nagy Ferenc tér

Külső férőhely - Mária utca

Fészek
(7627 Pécs, Debreceni Márton u. 22.)

A Pécsbányai Intézmény a Debreceni Márton utcában, egy volt oktatási intézmény épületében található.

Debreceni Márton utca